RODINNÝ DŮM V KOLODĚJÍCH

kategorie_studie
rok_2012

Jedním z hlavních východisek návrhu rodinného dumu v Kolodějích byla snaha v maximální možné míře respektovat stávající terén, který se zvedá, jak směrem na sever, tak směrem na východ. Dalším důležitým aspektem návrhu byl charakter okolní zástavby. Podlažnost objektů v okolí nepřesahuje výšku 3 nadzemních poschodí a velká část je situována v těsné blízkosti hranice pozemku s pozemní komunikací.

Vlastní návrh se snaží respektovat historickou půdorysnou stopu domu, která má tvar písmene L těsně přimknutého k sousednímu pozemku. K tomuto objektu přistavuji nový, částečně zapuštěný  objekt, který zároveň napomáhá pohledově oddělit pozemek od sousedního rodinného domu. Plochá střecha je zatravněna a plynule se napojuje na terén zahrady. Oba objekty jsou propojeny objektem zimní zahrady, která zároveň slouží jako spojnice spodní zahrady s horní. Objekty jsou dvoupodlažní s obytným podkrovím zastřešenýmsedlovou střechou.

Spodní zahrada je centrálním prostorem, který je ze tří stran ohraničen objekty. Nachází se zde kryté parkovací stání pro dva automobily, vstup do zimní zahrady, která je částečně otevíratelná a v letním období může sloužit, jako přístřešek. Dále se zde nachází hlavní vstup do objektu přes zádveří. V přízemí se dále nachází obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelnou, ložnice s koupelnou a šatnou, technická místnost, prádelna a spižírna. V druhém objektu se pak nachází pokoj pro hosty se samostatnou koupelnou. V patře jsou pak dva dětské pokoje s koupelnou, ateliér a ve vedlejším objektu tělocvična. V zimní zahradě se nachází schodiště spojující jednotlivá poschodí. Druhé schodiště se pak nachází v prostoru hlavního vstupu.Severní část pozemku se vzrostlou zelení ponechávám bez stavebních úprav např. jako sad.

Rozdělení na 2 objekty propojené zimní zahradou umožňuje variabilitu budoucího využití. Další alternativou navrženého řešení by bylo využití prostoru krytého stání pro krytá bazén s parkoviště automobilů na jeho střeše.